Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper (K.K.) zijn alle extra kosten die gemaakt worden bij de koop van een woning. Bekende items zijn de notariskosten en overdrachtsbelasting. Maar ook de makelaarskosten, transportakte en hypotheekakte. Kortom alles wat er nodig is om een koopwoning op jouw naam te zetten. De meeste huizen in Nederland worden verkocht op basis van kostenkoper (k.k.) deze staat dan achter de vraagprijs van een woning die te koop staat.

k.k.
Afbeelding met de alom bekende k.k.

Hoeveel zijn de kosten?

Natuurlijk wil je weten wat je moet betalen als deze kosten erbij worden opgeteld. In Nederland is de hoogte van de overdrachtsbelasting een belangrijk onderdeel van deze som. Momenteel moet je uitgaan van 2 tot 2,5 procent van de vraagprijs. Je bent dus de overeengekomen verkoopprijs en de daarbij de opgetelde kosten kwijt aan de aanschaf van je huis. Let wel op. Alle andere dingen zoals afsluitprovisie, bemiddelingskosten en taxatiekosten zijn voor jouw rekening. Zelfs de aanvraagkosten van een NHG of een bouwkundig rapport horen hierbij.

Hoe kan ik deze berekenen?

Een hypotheekadviseur zal je graag helpen deze uitgave inzichtelijk te maken. Maar je kunt het zelf ook uitrekenen. Het is eigenlijk best makkelijk. Je gaat uit van een verkoopprijs van de woning (de koopsom) en daarbij tel je op alle extra kosten. Dit kan je helemaal zelf doen. En natuurlijk als je echt zaken gaat doen laat je berekening nog eens goed overdoen door een financieel specialist. Want zo weet je zeker wat je moet betalen en hoeveel hypotheek je nodig hebt.

De download pagina kosten koper berekenen excel met een excel voorbeeld is er om je verder te helpen. Er is een excel met NHG en zonder NHG en beide kun je downloaden.

kosten koper berekenen
Afbeelding met de berekening gemaakt in excel.


@2016 Excelvoorbeelden.nl - Download hier excel voorbeelden en templates | Partners | Contact | Cookie | Disclaimer - Deze website is niet verbonden met en heeft geen relatie met de firma Microsoft.